top of page
HTS_still2.jpg

Holding Up The Sky

een film van Pieter Van Eecke

Davi Kopenawa, een beroemd woordvoerder in de strijd van het Yanomami-volk in Brazilië, vecht al sinds de jaren zeventig tegen de exploitatie van hun territorium. Terwijl hun gebied in de jaren negentig reeds beschermd leek te zijn, bedreigt de komst van President Bolsonaro meer dan ooit het leefgebied van de Amazone bevolking. Goudzoekers en boskappers vinden massaal hun weg naar het woud. De sjamaan moet opnieuw de wereld rondreizen om de westerlingen bewust te maken van het onvermijdelijke lot waartoe hun levenswijze zal leiden: de ineenstorting van de hemel, waarvan zij al duizenden jaren het evenwicht trachten te bewaren.

Impact Doelstellingen

De impact campagne wil de stem van Davi en Dario Kopenawa, en die van het Yanomami volk op internationaal niveau versterken, zodat hun rechten, cultuur en hun grondgebied worden erkend en beschermd. We zullen de film gebruiken als instrument om de jonge generatie Yanomami bewust te informeren over het werk van Davi en Dario in Europa. Bovendien wil de film een breed publiek aanzetten tot reflectie over groei als maatstaf voor menselijk geluk en vooruitgang, en hen bewust maken van de risico's van biodiversiteitsverlies.

Dit project werd gepitcht op FIFDH en Movies That Matter. De impact campagne volgde een begeleidend traject van Filmpact.

Impact Activiteiten

Lobbycampagne met NGO's
 

De film zal ter beschikking worden gesteld voor NGO's die reeds campagnes voeren rond de thematieken. De campagne zet een samenwerking op die lobbyt voor de bescherming van inheemse gebieden en/of het verbod op illegale goudwinning in het regenwoud, met als doel duurzame veranderingen op beleidsniveau.

Educatief pakket
 

Er zal een educatief pakket ontwikkeld worden voor studenten van de derde graad middelbaar onderwijs, hogescholen en universiteiten, dat zich richt op klimaatbewustzijn, inheemse gemeenschappen en het gebruik en herkomst van producten uit het Amazonegebied. 

Omkaderde screenings

De film komt in cinema's over heel België (vanaf 26 april 2023) en Nederland (13 april 2023). Enkele van deze vertoningen zullen worden omkaderd met lezingen en discussies door de filmmaker en/of deskundigen op vlak van klimaatverandering en inheemse rechten. In het Amazonegebied plannen we lokale filmvertoningen te organiseren voor de inheemse bevolking, met een mobiele bioscoop die door het woud trekt.

Partners & Credits

Holding Up The Sky is een productie van Clin d'oeil films (BE) en wordt gecoproduceerd door Een van de Jongens (NL) en Rio Taruma Films (BR). Dalton Distribution distribueert de film in België, Cinema Delicatessen in Nederland. 

De impact campagne wordt uitgerold in samenwerking met volgende partners: Hutukara Yanomami Association, Survival International, Filmpact, Greenpeace België, 11.11.11Oxfam België, CNCD-11.11.11, en met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking DGD.

bottom of page