top of page

Draw for Change!

een serie naar concept van cowriters & showrunners Guillaume Vandenberghe & Vincent Coen, geschreven en geregisseerd door Alaa Amer & Alisar Hasan, Anna Moiseenko, Sama Pana, Karen Vázquez Guadarrama & Laura Nix.

Een documentaireserie over vrouwelijke cartoonisten van over de hele de wereld, die de rode lijnen en taboes van hun samenleving ter discussie stellen. Elke aflevering neemt een cartooniste ons mee in haar wereld en toont niet alleen de obstakels en gevaren waarmee ze te maken krijgt, maar ook de moed en humor die nodig zijn om hiermee om te gaan.

  • Instagram
  • Facebook

Impact Doelstellingen

Via een 360°-distributie en een impact campagne trachten we een breder publiek bereiken dan degenen die al geïnteresseerd zijn in documentaire film; de serie raakt immers thema’s aan die voor iedereen in onze samenleving van belang zijn. Ons hoofddoel is om een breed gedragen bewustzijn te creëren over gendergelijkheid, vrouwen- en mensenrechten, persvrijheid en de rol van democratie. Als we erin slagen mensen actief aan te zetten tot kritisch denken en reflecteren over hun eigen samenleving, geloven we dat er na verloop van tijd effectieve verandering zal optreden in gedrags- en denkpatronen op individueel maar ook op structureel niveau.

Tevens tracht deze campagne vrouwelijke cartoonisten te verdedigen en hun doel, namelijk vrouwen wereldwijd emanciperen en inspireren om op te komen voor hun rechten, te versterken.

Impact Activiteiten

Impact screenings 
 

In samenwerking met onze verschillende partnerorganisaties en experten organiseren we omkaderde filmvoorstellingen in bioscopen, culturele centra en gemeenschapscentra over heel België. Na de filmvertoning van een of meerdere episodes zal een panelgesprek of debat dieper ingaan op de thema's die in die film(s) aan bod komen. 

Educatief pakket
 

Deze educatieve toolkit inspireert leerlingen om op te komen tegen genderongelijkheid. Misschien zelfs als artivist!

De leerlingen ervaren eerst als klas een VR-experience workshop (50 min of 100 min) of bekijken één van de inspirerende Draw for Change documentaires (50 min). Daarna gebruik je als leerkracht dit gratis lespakket (150 min) om met de leerlingen aan de slag te gaan. Het lespakket is bedoeld voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de middelbaar secundair onderwijs en wakkert aan om bewust(er) én actiegericht(er) met de thematiek bezig te zijn. De workshop biedt een unieke leerervaring door de combinatie van multi-mediale en activerende werkvormen.
 

VR-experience 

Existimos, Resistimos
Geschreven en geregisseerd door Mariana Cadenas


 

Existimos, resistimos is een 15' durende ervaring geschreven en geregisseerd door de Belgisch-Venezolaanse filmmaker Mariana Cadenas.  De VR-ervaring, dompelt de kijker aan de hand van een combinatie van 360° video en animatie onder in de wereld van de jonge Mexicaanse cartoonist Maremoto, die met haar tekeningen vrouwen mondig wil maken en de taboes van haar samenleving wil aankaarten. We worden deelgenoot van Maremoto's voortdurende zoektocht naar haar identiteit en drijfveer door middel van kunst, waarbij ze thema's aansnijdt als body positivity, seksuele intimidatie en hedendaags activisme.

Extra tools

Expositie

In de expo wordt het werk van de protagonisten uit de serie - 6 vrouwelijke, internationaal gerenommeerde cartoonisten - tentoongesteld. Het gaat om werken van: Maremoto (Mexico), Amany Al-Ali (Syrië), Victoria Lomasko (Rusland), Doaa El Adl (Egypte), Rachita Taneja (India) en Ann Telnaes (USA). 

Stripmuseum Brussel  07/07/2023 - 27/08/2023   &   21/10/2023 - 05/11/2023

Cartoonfestival Knokke-Heist 08/07/2023 - 27/08/2023

Docfest Brugge 23/10/2023 - 15/12/2023
PinX festival 24/01/2024 - 28/01/2024
Ontmoetingscentrum Marke 19/02/2024 - 25/03/2024

Bibliotheek Genk 08/03/2024 - 28/04/2024

Boek    

Draw for Change (EN)
Six female cartoonists redefining the lines

Geschreven door Catherine Vuylsteke

De Belgische journaliste Catherine Vuylsteke schrijft een boek over de moedige strijd van zes vrouwelijke topcartoonisten. Zes vrouwen, zes verhalen. Ze maken cartoons en grafisch werk in de belegerde Syrische stad Idlib of het onvrije Egypte van president al-Sisi, ze bekampen fatshaming en homofobie in Mexico, leven uit hun koffer op de vlucht voor president Poetin, nemen het hindoenationalisme en de misogynie van premier Modi op de korrel of leggen the powers that be het vuur aan de schenen in The Washington Post. Of ze nu uit Mexico, de VS, Syrië, Egypte, India dan wel Rusland komen, allen behoren ze tot de absolute wereldtop. Maar de weg naar de top liep voor geen van hen over rozen.

Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Lannoo en kwam tot stand met de steun van Fonds Pascal Decroos.

Partners & Credits

Draw for Change! is een productie van Clin d'oeil films (BE), in coproductie met Les Films du Balibari (FR), a_Bahn (LUX), en ma.ja.de (GE). Internationale filmsales: Autlook Filmsales.

De reeks bestaat uit zes afleveringen die werden opgenomen in Syrië, Rusland, India, Egypte, Mexico en de VS.

De impact campagne wordt gerealiseerd in samenwerking met verschillende partners: Sophia vzw, RHEA, De Vrouwenraad, RoSa vzw, Ella vzw, Amazone vzw, Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen en Prof. Marleen Temmerman. 

Het educatief pakket wordt ontwikkeld in samenwerking met Oetang Learning Designers en JEF en met steun van Kabinet Gelijke Kansen Minister Somers, Alter Egales, DGD, deMens.nu & Wereldhuis West-Vlaanderen. 

De VR-film wordt geregisseerd door Mariana Cadenas en geproduceerd door Clin d'oeil films, in samenwerking met Benuts en met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Creative Europe en Tax Shelter. 

De tweedelige tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met het Stripmuseum en Cartoonfestival Knokke-Heist, met steun van de Nationale Loterij en haar spelers. 

bottom of page