top of page
Aatos_at_demonstration.jpg

Aatos en de Wereld

een film van Reetta Huhtanen

De zesjarige vrienden Aatos, Amine en Flo wonen in Brussel. Ze beleven er samen hun kleine avonturen, ontdekken de stad, klimmen in bomen en maken veel plezier. Tot terroristische aanslagen in Brussel hun harmonieuze wereld ruw verstoren. Plots patrouilleren er gewapende soldaten door hun straat. 

Aatos en de wereld is een ingekorte versie op kindermaat van de documentaire Goden van Molenbeek. Gefilmd door de ogen van kinderen die elkaar op speelse toon grote levensvragen stellen zoals “Bestaat er een god?”.

Impact Doelstellingen

Waar de langspeelfilm Goden van Molenbeek op volwassenen focust, mikt de in het Nederlands gedubde kortfilm Aatos en de wereld op kinderen van dezelfde leeftijd als de hoofdpersonages, van zes tot tien jaar, alsook op leerkrachten en pedagogisch omkaderend personeel.

De impact campagne bestaat uit een educatief pakket en workshops. Ze heeft als doel kinderen toegang te geven tot het medium documentaire en meer specifiek tot relevante onderwerpen zoals vriendschap, identiteit, multiculturaliteit, tolerantie en levensbeschouwing. De film toont dat kinderen met een verschillende levensbeschouwing toch beste vrienden kunnen zijn.

Impact Activiteiten

Educatief pakket

De film werd meermaals vertoond in het onderwijs. Via een nauwe samenwerking met verschillende partners is er vanaf juni 2019 een gratis lesmap beschikbaar voor kinderen van 6-10 jaar. In de lesmap ligt een duidelijke focus op levensbeschouwing en wereldbeeld. A.h.v. filosofische vragen, muzische opdrachten, filmpjes en mediawijze tools kunnen jongeren creatief en reflectief aan de slag gaan.

Download hier de gratis lesmap

Resultaten

Op het kortfilmkanaal voor leerkrachten van JEF werd de film 27 keer aangekocht.
Sinds september 2019 biedt JEF hun lesmateriaal gratis aan op de website, de lesmap werd sindsdien 311 keer gedownload. De bijhorende workshop ging in totaal 3 keer door en bereikte 64 bezoekers bij 2 organisaties.

 

Via Dalton Distribution bereikte de film in totaal 1008 bezoekers. De exacte cijfers van bereikte jongeren ligt waarschijnlijk een tienvoud hoger aangezien we de film ook via De Mens.nu aan leerkrachten niet-confessionele zedenleer gratis aanboden.

In 2019 werd de film 5 keer vertoond in verschillende Brusselse gemeenschapscentra en bereikte vele Brusselse kinderen. De filmvertoning werd steeds gecombineerd met een filosofieworkshop die door de gemeenschapscentra werd uitgedacht.

Partners & Credits

Aatos en de Wereld werd geproduceerd door Hannu-Pekka Vitikainen en gecoproduceerd door Clin d'oeil films (BE) en Tondowski Films (GER). 

De impact campagne werd gerealiseerd in samenwerking met deMens.nu, JEF, de Koning Boudewijn Stichting en inspecteurs-adviseurs niet-confessionele zedenleer. 

Links

bottom of page